I dag 17.07.2009 vil jeg til Omnsvatnet og inn i Såtadalen. Herlig morgen når jeg passerer Strandavatnet med sol på Hallingskarvet rett før kl.5.
Omnsbakkan og Bakkahelleren er kjent for den praktfulle floraen. Fotograferte i dag bare en liten del av alle plantene jeg registrerte.

Navnet Omns....  kommer av at det ofte er tåke i området, slik at det ser ut som det kommer røyk fra en ovn. Når tåka kommer, skjer det raskt.
Mang en gang er det finvær øst får vargebreen. Men Vargebreen kan ligge i tåke og regn, for her er vannskille.

Historisk grunn mangler ikke. Driftevegen fra Hallingdal til Flåm, Voss og Bergen ligger i område. Fritjof Nansen gikk den historiske turen på ski februar 1884, da han gikk fra Christiania til Bergen etter et å ha deltatt i Husebyrennet. Dette som et ledd i forberedelsene til turen over Grønland 1888. ( Les om turen i "Under Hallingskarvet 2008")
Steinbua i bakkahelleren som har blitt brukt som feleger og overnatting for reinsgjetere gjennom mange år. Blir sagt om Bakkahelleren at det var "den beste soveplassen og den vakraste staden på jord" Oppi halla vest for denne finner vi ei av steinbuene som ble bygget av lorden Charles Henry Spencer George Canning, brukte navnet Garvagh. Han fikk bygget ikke mindre enn 11 hytter rundt i fjellet på sørsiden av Hallingskarvet  til Lærdalsfjella. den hytta vi kjenner best er "Lordehytta" i Folardskardet, bygget av hans sønn lord Garvagh. Flere hellere som er brukt i "uminnelige tider".

Komme seg inn er best fra østsiden eller vestsiden av Geiteryggtunnelen på R50. I lengde blir det fort 20 - 25 km og i tid 12-14 timer må du regne.
Alt ligger innenfor Hallingskarvet nasjonalpark.

God tur!